Bra att veta

Nedan har vi samlat lite blandad information samt vissa tips från medföljare som kan vara värda att uppmärksamma.

Skydda SGI: Man kan skydda sin SGI genom studiestödsberättigade studier eller studier inom sitt yrkesområde samt föräldraledighet. Det finns ingen tidsgräns men det får dock inte bli något glapp. Läs mer på Försäkringskassan.se

SGI för t ex tjänstlediga: Den som beviljas tjänstledighet som medföljare under utlandsstationering kan vid återvändandet till Sverige direkt få en ny SGI om hen återgår till sitt tidigare arbete. Det gäller även om vederbörande får ett nytt arbete som kan antas fortsätta i minst 6 månader. Försäkringskassan: ”Om det kan påvisas att anställning kommer att vara i minst 6 månader vid tillträde av den nya tjänsten kan den alltså direkt vara underlag för en ny SGI som kan gälla omedelbart.” 

Specialavtal för icke folkbokförda: Är man inte folkbokförd i Sverige har man normalt inte rätt till subventionerad vård. Det finns dock ett specialavtal mellan UD och Kammarkollegiet som täcker vårdbehov som uppkommer under Sverigevistelse.

Barnårsrätt: En extra pensionsrätt under de första fyra åren med barn till den förälder som har lägst inkomst. En medföljare upptäckte i det orangea kuvertet att hon inte fått barnårsrätt för sin yngste son.  I en dialog med Pensionsmyndigheten fattades ett nytt beslut och hon fick sin barnårsrätt. Det kan vara idé för andra att kolla upp.

Bra app för flytt med mindre barn: Polyglutt  

Kammarkollegiets försäkring: Försäkringen gäller för resor i sällskap med den utsände tjänstemannen. Men för resor i till stationsorten angränsande länder gäller den för medföljare även utan sällskap av den utsände.

(publicerat 2023-06-13)