Söka arbete

Om du inte har en anställning att återvända till innebär flytten hem till Sverige att du kanske måste ta itu med att söka arbete. Du bör vända dig till Arbetsförmedlingen och registrera dig som arbetssökande.
Tänk på att det krävs ett personligt besök på Arbetsförmedlingen för att bli registrerad som arbetssökande. För att du ska vara berättigad till arbetslöshetsersättning, måste du vara registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
Förbered ditt besök genom att skapa ett konto och skriva in dina uppgifter på Arbetsförmedlingens webbplats. Inom 14 dagar från det att du skickat in dina uppgifter på webbplatsen måste du besöka dem personligen för att dina uppgifter ska bli registrerade. Vid besöket ska du kunna uppvisa giltig legitimation.
Du kan ansöka om ersättning från a-kassa först från den dag du är registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Om du blir beviljad a-kassa gäller det från den dagen du besökte Arbetsförmedlingen.
Surfa runt på Arbetsförmedlingens webbplats – där kan du t ex hitta följande:

Medföljarhandläggaren på UD:s personalenhet kan på begäran skriva ett intyg om att du varit medföljare till en UD-tjänsteman och vad det innebär.